Iš ko gaminami keraminiai indai?

Tai, ką svarbu žinoti apie medžiagiškumą

6/30/20231 min read

Dažnai net nesusimąstome, kiek mažai žinome apie keramiką ir tai, kaip iš molio gimsta indai, atsiduriantys ant mūsų pietų stalo.

Štai keletas įdomių ir svarbių faktų:

🟢 Medžiaga ir sudėtis. Keraminiai indai paprastai gaminami iš molio arba molio ir kitų mineralų mišinio. Keramikos sudėtis gali skirtis, todėl skiriasi tokios jos savybės kaip porėtumas, tvirtumas ir spalva.

🟢 Glazūra. Keraminiai indai dažnai dengiami glazūra, t. y. paviršius padengiamas į stiklą panašiu sluoksniu. Glazūravimo paskirtis - pagražinti išvaizdą, užtikrinti lygų ir lengvai valomą paviršių, padaryti indus atsparesnius dėmėms ir įbrėžimams.

🟢 Atsparūs karščiui. Keraminiai indai pasižymi puikiu atsparumu karščiui. Jie gali atlaikyti aukštą temperatūrą nesutrūkinėdami ir neišsilydydami, todėl tinka naudoti orkaitėse bei mikrobangų krosnelėse. Tiesa, dideli temperatūros svyravimai kartais gali sukelti terminį šoką ir dėl to sudužti.

🟢 Nereaktyvūs su maistu. Keraminiai indai yra nereaktyvūs, t. y. jie nesąveikauja su cheminėmis medžiagomis ir neišsiplauna į maistą. Dėl šios savybės jie yra saugus maisto laikymo ir serviravimo pasirinkimas. Tiesa, ne visos glazūros yra skirtos laikyti maistą, tad svarbu prieš perkant indus pasitikslinti su pardavėju. (Visi NUGLAISTYTA indai tinkami maistui laikyti).

🟢 Galima plauti indaplovėje. Daugelį keraminių indų galima plauti indaplovėje, tačiau svarbu tinkamai juos apsaugoti nuo susibraižymo. Tiesa, ypač subtilius ar plonus indus patariama plauti rankomis.

Tikimės, kad žinodami daugiau informacijos atsakingiau elgsitės su savo keraminiais indais ir galėsite jų grožiu džiaugtis ilgesnį laiką.